Szováta Város Önkormányzata
Válasszon nyelvet:
Szováta Város Önkormányzata
Szováta város weboldala
Főút 155. szám, 545500, Szováta +40 265 570 218 sovata@cjmures.ro

POLGÁRMESTERI HIVATAL

HELYI TANÁCS

SZOVÁTA VÁROS

ONLINE SZOLGÁLTATÁSOK

A MEDVE-TÓ KÖRÜLI VÉDETT TERÜLET

KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK

KAPCSOLAT

VÁROSI ÚJSÁG

TURISZTIKA

HASZNOS LINKEK

SZOVÁTA TERKEP
<< Vissza

A tarló és növényhulladék égetésekor kötelezően betartandó megelőző intézkedések

A tarlók és kaszálók takarítása és előkészítése érdekében végzett égetési tevékenységek alkalmával a tevékenységet végző tulajdonosok vagy megbízott személyek kötelesek beszerezni a TŰZVESZÉLYES MUNKA VÉGZÉSÉRE FELJOGOSÍTÓ ENGEDÉLYT.

 

A tűzveszélyes munka végzésére feljogosító engedélyt a Polgármester felügyelete mellett a Katasztrófavédelmi Önkéntes szolgálat vezetője vagy más, erre felhatalmazott személy adja ki.

A tarlók és növényi hulladékok égetése esetén kötelező módon betartandó tűzmegelőző és védelmet biztosító általános tevékenységek, korlátozások és intézkedések:

- szélmentes időszak és időjárási viszonyok;

- a növényi hulladékok kis mérető rakásokban való meggyújtása ami lehetővé teszi az égetési folyamat ellenőrizhetőségét és korlátozhatóságát; 

- az égetési folyamat csak olyan helyeken végezhető, ami kizárja a tűz terjedését erdős és épített környezetben, energiahordozók (elektromos áram, földgáz, kőolajipari termékek és más gyúlékony anyagok) szállítására szolgáló vezetékek, vagy egyéb tűzveszélyes anyagok szállítására illetve tárolására használt létesítmények közelében;

- a növényzet teljes eltakarítása az égestére használt rakások 5 méteres körzetében;

- az égetési tevékenységek kizárólag nappal végezhetők;

- az esetleges tűzesetek megfékezésére alkalmas eszközök biztosítása;

- az égetési folyamat állandó és folyamatos felügyelete;

- a táz teljes eloltása a helyszín elhagyása előtt;

- szigorúan tilos a tűzfészkeknek földel való betakarása.

A vasutak biztonsági térségében a száraz növényzet és növényi hulladékok eltakarítása a területek jog szerinti tulajdonosának kötelessége.

Az országutak és megyei utak biztonsági térségének tisztántartása az útkarbantartók és a területek jog szerinti tulajdonosainak kötelezettsége.

Az égetési folyamat közben termelődő füst okozta látási viszonyok csökkenése okán az égetés csakis állandó forgalom felügyelet mellett végezhetők.

A nyílt tűz használatával járó tisztítási, takarítási műveletek végzése szigorúan tilos robbanásveszélyes anyagok tárolására szolgáló létesítményektől 40 m-nél kisebb távolságra és gyúlékony anyagok tárolására szolgáló létesítményektől 10 m-nél kisebb távolságra.

A tűzveszélyes munka végeztével az erre vonatkozó jogosítványt a munkavégző a munkálatok befejezése után köteles leadni a kibocsájtónak.

Törvénysértésnek minősül és az 537/2007 sz. A tűzesetek megelőzésére és eloltására vonatkozó előírások megsértésének megállapítását és büntetését szabályozó Kormányrendelet alapján 1000-től 2500-lejig terjedő pénzbírsággal sújtja a következőket:

- a tűzveszélyes munkavégzésre feljogosító engedély nélkül és a táz terjedésnek megakadályozására vonatkozó előírások megsértésével végzett takarító, tisztító jellegű tarlóégetést, nővényi hulladékok elégetését célzó tevékenységeket;

- a nyílt tűz használatát feltételező tevékenységek helyszínének és körülményeinek veszélyes, a tűzterjedés veszélyét magában hordozó kijelölését, ami épületek, tároló helyek, mezőgazdasági termések,  ültetvények és erdők épségét veszélyezteti;

A POLGÁRMESTER ÜZENETE

Szovátát talán nem lehet röviden bemutatni. Nem elég elmondani róla, hogy Erdély egyik leghíresebb fürdővárosa, hiszen több ennél. Az sem elegendő, hogy az erdélyi üdülővárosok legfestőibb kisvárosa... ennél is több.

Székelyföld egyik legfiatalabb városa Szováta, melynek nevével együtt emlegetik a sósvizeket, mondhatni világszerte ismerik ezek gyógyhatását. De Szovátáról úgy is beszélhetünk, mint az üdülés, a felszabaditó pihenés városáról, hisz magas hegyeivel, erdeivel, tavaival mintha csakis erre lett volna teremtve. A Medve-tó minden évben hazai és külföldi turisták ezreit csalogatja városunkba, akik a sósvizű tó, valamint a szovátai szabadság élményteli emlékét viszik magukkal.

A vendéglátást az erre szakosodott turisztikai egységek biztosítják, a lakosok vendégszeretetéről pedig mi sem tanúskodik jobban, mint a régi vendégek évente történő visszalátogatása és a turisták számának évről évre történő gyarapodása.

Szováta a folyamatos fejlődés korát éri úgy a turizmus, mint az ipar terén, s e fejlődés gyorsításában, gyarapításában az önkormányzat jelentős részt vállal. A XX. század elején épült, gazdagon díszített villák turistalátványosságnak számítanak, melyek szomszédságában modern épületek sorakoznak. A kezdetiség és fejlődés, a múlt és jelen ötvöződése ez , mely Szováta  város jövőképét sejteti. S egy jövőképpel rendelkező üdülőhelyet bizakodva lehet ajánlani úgy az ide látogató, mint az itt lakók számára.

Tisztelettel köszöntök honlapunkon minden látogatót, remélve, hogy városunk polgárai számára ugyanúgy hasznos információforrásnak bizonyul, mint azok számára, akik turisztikai vagy üzleti céllal keresik fel városunkat.

Fülöp László Zsolt 

polgármester