Szováta Város Önkormányzata
Válasszon nyelvet:
Szováta Város Önkormányzata
Szováta város weboldala
Főút 155. szám, 545500, Szováta +40 265 570 218 sovata@cjmures.ro

POLGÁRMESTERI HIVATAL

HELYI TANÁCS

SZOVÁTA VÁROS

ONLINE SZOLGÁLTATÁSOK

A MEDVE-TÓ KÖRÜLI VÉDETT TERÜLET

KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK

KAPCSOLAT

VÁROSI ÚJSÁG

TURISZTIKA

HASZNOS LINKEK

SZOVÁTA TERKEP
<< Vissza

Aláírták , indulhat a „Só útja” projekt kivitelezése


www: www.regio.adrcentru.ro/Detaliu.aspx?t=COMComunicate&eID=1075

Kedden, július 26-án délelőtt Marosvásárhelyen a megyei tanács épületében Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke jelenlétében Péter Ferenc, Szováta polgármestere és Simion Cretu, a központi fejlesztési ügynökség igazgatója aláírták a Só útja projekt finanszírozási szerződését, amelynek révén beindulhat Szovátán egy újabb, 7,4 millió lej értékű beruházás.

 A Só útja projektet már évek óta próbálják futtatni, az első változattól jelentősen eltérő legutóbbi változata végre nyerő lett, ezzel az aláírással zöld utat kapott.

 De miből is áll a Só útja projekt?

 2004-ben egy PHARE-programmal kezdődött a fürdőtelep fejlesztése, amelynek révén a fürdőtelepi utak és járdák felújítása mellett új sétányokat is építettek a Medve-tó és a Mogyorósi-tó köré, s a többi tó (Zöld, Vörös, Piroska, Rigó) megközelítésére is. Most van folyamatban a Tivoli-tó újjáépítése – 80 %-ban elkészült – amely elsősorban a fiatalok számára fog üdülési, szórakozási lehetőséget biztosítani. Ezeket fogja összekötni – szó szerint is – a Só útja projekt, amely amellett, hogy ki fogja emelni az ottani látványosságokat, ökodidaktikai célt is szolgál. A turisták tanösvényeken járhatják be a tavak környékét, amely egyedülálló módon, gazdag növényzettel rendelkezik – ellentétben más sólelőhelyek sivárságával –, és úgy figyelhetik meg a látványosságokat, hogy közben nem tesznek kárt e rendkívül szép és változatos formákkal váró környezetben. A projekt részeként egy 28 méter magas kilátótorony is épül, ahonnan kitárul a néző előtt egy csodás panoráma. A Medve-tó és Mogyorósi-tó közötti részen művelődési célokra használható teret alakítanak ki, világítással is kiemelik a sósziklákat. A Tivoli-tó felé sétányt építenek.

 A fejlesztési régió igazgatója elismeréssel beszélt a szovátai beruházásokról. Simion Cretu a nagy számban jelen lévő sajtóssal megosztotta azon információját, mely szerint válság ide vagy oda, a korábbi évekhez képest már a tavaly megduplázódott a turisták száma Szovátán, 90.000-ről 180.000-re emelkedett. Mindez a helyi önkormányzat erőfeszítései mellett, a megyei önkormányzat támogatásának is köszönhető.

 A tervet 2013-ig kell megvalósítani. „Nem lesz könnyû dolga a polgármesternek – mondta Lokodi Edit Emőke tanácselnök az aláírás előtti felvezetőjében –, mert emellett még nagyon sok terv kivitelezéséhez fogott hozzá, de a kitartó munkának van látszata, eredménye, hiszen az utóbbi évtizedben igencsak átalakult Szováta.”

- Molnos Ferenc -

A POLGÁRMESTER ÜZENETE

Szovátát talán nem lehet röviden bemutatni. Nem elég elmondani róla, hogy Erdély egyik leghíresebb fürdővárosa, hiszen több ennél. Az sem elegendő, hogy az erdélyi üdülővárosok legfestőibb kisvárosa... ennél is több.

Székelyföld egyik legfiatalabb városa Szováta, melynek nevével együtt emlegetik a sósvizeket, mondhatni világszerte ismerik ezek gyógyhatását. De Szovátáról úgy is beszélhetünk, mint az üdülés, a felszabaditó pihenés városáról, hisz magas hegyeivel, erdeivel, tavaival mintha csakis erre lett volna teremtve. A Medve-tó minden évben hazai és külföldi turisták ezreit csalogatja városunkba, akik a sósvizű tó, valamint a szovátai szabadság élményteli emlékét viszik magukkal.

A vendéglátást az erre szakosodott turisztikai egységek biztosítják, a lakosok vendégszeretetéről pedig mi sem tanúskodik jobban, mint a régi vendégek évente történő visszalátogatása és a turisták számának évről évre történő gyarapodása.

Szováta a folyamatos fejlődés korát éri úgy a turizmus, mint az ipar terén, s e fejlődés gyorsításában, gyarapításában az önkormányzat jelentős részt vállal. A XX. század elején épült, gazdagon díszített villák turistalátványosságnak számítanak, melyek szomszédságában modern épületek sorakoznak. A kezdetiség és fejlődés, a múlt és jelen ötvöződése ez , mely Szováta  város jövőképét sejteti. S egy jövőképpel rendelkező üdülőhelyet bizakodva lehet ajánlani úgy az ide látogató, mint az itt lakók számára.

Tisztelettel köszöntök honlapunkon minden látogatót, remélve, hogy városunk polgárai számára ugyanúgy hasznos információforrásnak bizonyul, mint azok számára, akik turisztikai vagy üzleti céllal keresik fel városunkat.

Fülöp László Zsolt 

polgármester