Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Budapest XIII. kerület, Magyarország

A XIII. kerület kiépülése a magyar ipar és Budapest gyors fejlődésével esett egybe. Napjainkban vállalkozások, intézmények egyaránt szívesen költöznek a Váci úti irodafolyosóra, de más kerületi helyszínek is kedveltek. A XIII. kerület a főváros fejlődésének egyik motorja, s a lakásépítkezések terén is élen áll, a kerületen belül továbbköltözők és a máshonnan érkezők egyaránt szívesen választják lakóhelyül.

Testvérvárosi kapcsolatot tartunk fenn Szovátán kívül Bécs Floridsdorf, Varsó Ochota és Kassa Délváros kerületével, valamint a horvátországi Eszék városával, 2019-ben parkot neveztünk el a településekről.

A XIII. kerület 11,33 négyzetkilométeres területén összesen 120 ezer lakos él, ezzel ez a városrész Budapesten a harmadik, az országban a tízedik legnépesebb közigazgatási egység. Itt működik az ország 200 legnagyobb vállalatának a tizede, amelyek a budapesti GDP-nek mintegy10%-át adják.

A kerület idegenforgalmában kiemelkedő jelentőségű a Hélia és a Thermál Hotel, az NH Budapest City Hotel, valamint a Szekszárdi utcában felépült Park Inn Szálló.

A XIII. kerületnek öt városrésze van. Angyalföld a kerület legnagyobb területét alkotja, ahol megtalálhatóak lakótelepek, kertvárosi környezet, valamint modern irodaházak sora is. A Göncz Árpád városközpont Magyarország egykori köztársasági elnökéről kapta nevét, területén modern városközpont van kiépülőben. A Népsziget a város fontos zöldfelülete, terültén korábban hajógyár működött. Nevével ellentétben 1858 óta félsziget, melyen a szomszédos kerülettel osztozunk. Újlipótváros kerületünk legsűrűbben lakott területe, téglaépítésű polgári lakások sora kapott itt helyet. A Duna partján álló Palatinus-házak a Világörökség részei, de ezen túl is számos építészetileg jelentős ház található itt. Budapest elismert helyszíne a Szent István park szintén itt található. Vizafogó városrészünk nevét a tokfélék családjába tartozó vizáról kapta, Duna-menti területén egykor jelentős halászati tevékenység folyt.

Megszakítás