Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Só útja

A só öko-tanösvénye

A só öko-tanösvénye a tavak, sóhegyek és vízi élővilág értekeinek bemutatása céljából jött létre. A só völgye a védett terület sajátos helye, melynek értéksokasága és értékeinek változatossága szolgáltatta e tematikus tanösvény létrehozásának ötletét. A tanösvény a Medve-tó partjától indul, elér a Kígyók tavához, amely egy jellegzetes növény- és állatvilággal rendelkező mocsaras édesvizű tó. Innen a Rigó-tó felé halad, amely egy érintetlen természeti környezetben elhelyezkedő sósvizű tó. Az ösvény a Sóhegy irányában folytatódik, ahol csak erre a helyre jellemző növények és méhek vannak. Az ösvény déli részén kitárul a völgy, kiterjedt sós felületeivel, melyeket vízerek barázdálnak és iszapos, sós mocsarak tarkítanak. Az ösvény innen észak-keleti irányba fordul és átszeli a Sóvölgy keleti részét, majd eléri a Mogyorósi-tavat és a Medve-tavat.

A nyugati turistasétány

A nyugati turistasétány szerepe, hogy összekösse a Medve-tavat  a város északi részében létrehozott turisztikai résszel. A sétány a Medve-tó partjától indul, felkapaszkodik a védett terület határánal lévő erdő borította dombokra, ahol keresztezi az Ifjúsági-tó felé vezető erdei utat. Útja meredekeken ível, áthalad egy kilátó mellett, érinti a sóhegy dolináit és a szirt szélén elér egy nyugati völgybe tekintő kilátó helyre, ahonnan a város északi része is látszik. A sétány a Kilátótorony épületével végződik.

A Tivoli turistasétány

A Tivoli turistasétány (I.) hozzávetőleg 330 m hosszú. Kezdődik a Medve-tó partján, felkapaszkodik az első, lépcsővel kiépített meredekre, amely után a pihenőhelyen Y alakban ágazik szét s két különböző útvonalon jut el az aszfaltozott úthoz. A keleti ág áthalad egy különleges építésű hídon a gát fölött, majd lépcsőkön jut el a forgalmi útig, ahol egy szakaszon visszatér a déli út mentén. Az északi ág áthalad egy kis hídon egy szakadék fölött, folyamatosan emelkedik és elér egy keleti lejtőig, amelyen szinte horizontálisan megy át. Ezt követően elérkezik a forgalmi útig s annak mentén folytatódik, az utca túloldalán.

A Tivoli turistasétány (II.) hozzávetőleg 255 m hosszú, a Tivoli hoteltől indul és észak felé halad az Ifjúsági-tó felé vezető forgalmi út keleti részén.                   

A Medve-tanösvény            

A Medve-tanösvény a Medve-tó partjáról indul, körbe vezet a Piroska-tó körül, áthalad a hegytetőn és a lombhullató erdő dolináin, s a Tivoli patak völgyének nyugati részén visszakanyarodik a Medve-tóhoz. A tanösvény nyomvonala, maga az ösvény nincs kiépítve. A nehezen átjárható részeken vannak olyan elemek, melyek segítik a hely átjárhatóságát és felfedezését (karzatos lépcsők, pihenők, fedett kilátó, erdei iskola).

A Medve-tó körüli berendezések

A Medve-tó körül haladó fő sétány mentén 8 különböző funkciójú pont van berendezve: pihenő hely, információs pont, illemhely.

A Medve-tó a természetvédelmi terület legértékesebb eleme, és Szovátafürdő egyes számú turisztikai attrakciója. A köréje épített sétány 1085 m hosszú. Az ott sétáló látogatók kényelmének és szórakoztatásának biztosítása céljából egész sor berendezés készült. A sétány egyik vége a tó dél-keleti részén található, a fürdőtelep központi parkjának szomszédságában. Másik vége a tó keleti részén, a strand bejáratánál.

Az 1, 2, 4, 6, 7 és 8-as pontok egyszerű, hídjáratos berendezések, padokkal. Az 1-es pont a fő járat a tó partján. A 4-es pontban gyönyörű kilátás nyílik a tó és a fürdőtelep felé, itt található a Só tanösvény és a nyugati sétány kiindulópontja. A 7-es pont a Tivoli sétány déli szélén helyezkedik el.

A 3-as pont egy különleges hely, ez a Medve- és Mogyorósi tavak közti kiterjedt terület. Itt található információs pont, a védett terület adminisztrálásához szükséges raktáregyüttes, pihenőhelyek és egyebek.

Az 5-ös pont a Zöld-, Vörös- és Piroska-tavak megközelítési helye, s ugyanitt található egy fedett pihenőhely is.   

A Vörös- és Zöld tavak sétánya

A Vörös- és Zöld tavak sétánya a Medve-tó partjáról indul, követi a két tó kiépített körvonalát és a Sóhegy lábánál elhelyezkedő pihenőhelynél végződik. A tavakat közvetlenül nem lehet megközelíteni, a Sóhegy megvédése érdekében pedig fából készült védő karzatot helyeztek elébe.