Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Mezőberény, Magyarország

Mezőberény 11.852 ha területen Magyarország dél-keleti részén, Békés megyében, a Körösök völgyében, a Kettős-Köröstől 5 km-re fekszik. A település vasúton és közúton is jól megközelíthető, komoly közlekedési csomópontnak is tekinthető. Mezőberény lakosainak száma:10.284 fő.

A város barátságos hangulatát, kisvárosi környezetét a mindenkori lakosság alakítja, építi, szépíti, hírnevét a kiemelkedő tehetségek öregbítik. 

A mezővárosi arculatát ma is őrző kisváros, szlovák, német és magyar lakta terület. A XIX. században a város igen korán szellemi központtá vált. Itt működött Békés megye első gimnáziuma 1802-1834 között. Mezőberény Petőfi-emlékhely is, mivel a költőt rokoni és baráti szálak is fűzték a berényi születésű Orlai Petrics Somához, a magyar történelmi festészet jeles alakjához. Petőfi későbbi felesége, Szendrei Júlia is tanult néhány évig városunkban. Mezőberényben ma is működik egy országos beiskolázású német kéttannyelvű gimnázium és kollégium az Országos Evangélikus Egyház fenntartásában.

Évente visszatérő rendezvények: Berényi Napok rendezvénysorozat, Töltött káposzta Fesztivál, Streetfighter nap, Márton-napi lampionos felvonulás, Adventi gyertyagyújtás.

A városban helytörténeti gyűjtemény és Patika Múzeum működik. Nyári időszakban strandfürdő üzemel, melynek sajátossága a gyógyhatással is rendelkező termálvizes medence. 

Mezőberénynek 5 testvérvárosa van: Csantavér (Szerbia), Gronau (Németország), Gúta (Szlovákia), Münsingen (Németország) és Szováta (Románia). A testvérvárosi kapcsolatok leginkább a sport és a kultúra területén bontakoznak ki.

A település életében közel 60 civilszervezet munkája meghatározó, hiszen az élet minden területén folytatnak tevékenységet. A múlt értékeinek megőrzésére a megyében elsők között alakult meg a Települési Értéktár Bizottság és gazdagítja, bővíti a helyi értéktárat.

A település elért eredményeit bizonyítja, hogy „Befektetőbarát Település” elismerésben részesült, valamint elnyerte kétszer a „Családbarát Település” díjat, a „Kerékpárosbarát Település” és internetes felmérés alapján a „Legtörvénytisztelőbb település” címet is.

Mezőberény jobb megismerésére, a város híreinek nyomon követésére ajánljuk figyelmükbe a www.mezobereny.hu oldalt. A weboldalon naprakész, pontos információval találkoznak a városról: annak közigazgatásáról, intézményeiről, vállalkozóiról, vendéglátóhelyeiről, látnivalóiról, mindarról, ami úgy az itt lakóknak, mint a város iránt érdeklődő kapcsolatkeresőknek fontos és hasznos lehet.

Mezőberény Város Önkormányzata
Mezőberényi Polgármesteri Hivatal

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Telefon: +36 70 4002406, Fax:+36-66-515-503
Web:http://www.mezobereny.hu/
E-mail: info@mezobereny.hu

Megszakítás