Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Sümeg, Magyarország

sumeg

Sümeg a Bakonyalján, a Keszthelyi-hegység lábánál, a Balaton-felvidék és a Kisalföld találkozási pontján épült, 20 km-re a Balatontól. Sümeg a Pannon táj szíve, a Balaton kapuja egy kis barokk ékszerdoboz. A város bőven bővelkedik látványossággal, melyre méltán büszke minden sümegi lakos. Néhány ezek közül:

A település szinte minden pontjáról festői panoráma nyílik a középkori erődítményre. A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. Látványos rendezvények, várjátékok színhelye, mely híres az egész ország területén. A település szinte minden pontjáról szabadon látható, este pedig gyönyörű díszkivilágítással uralja a várost.

Sümeg virágkora Padányi Bíró Márton püspökségéhez kötődik. Ő építtette az 1700-as évek közepén a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki palotát egy akkor már több mint 200 éves borospince fölé.

A város kultúrájában nagy szerepet játszik a vallási élet. Az Urunk Mennybemenetele plébániatemplom falait Maulbertsch freskók díszítik. A kivételes művészi értékkel bíró festmények miatt méltán nevezik a templomot a barokk sixtusi káplnájának. A ferences kegytemplom és több mint 300 éve csodás gyógyulások helyszíne, híres búcsújáró hely.

Sümeg a Kisfaludyak ősi fészke. Kisfaludy Sándor, a XIX. század elejének legismertebb költője feleségével Szegedy Rózával 1805-ben költözött ide, és haláláig itt élt.

Legyen vendégünk Sümegen, a pannon táj szívében!

Megszakítás