Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Sümeg, Ungaria

sumeg

Orașul Sümeg s-a constituit în ținutul muntelui Bakony, la poalele Munților Keszthely, la punctul de întâlnire al podișului de de-deasupra lacului Balaton cu câmpia Kisalföld, la 20 km de lac. Sümeg este inima Panoniei, poarta lacului Balaton, o cutie de bijuterii a stilului baroc. Orașul este bogat în atracții cu care se mândresc, justificat, toți locuitorii din Sümeg. Iată câteva dintre acestea: 

Din aproape fiecare punct al așezării se deschide o panoramă pitorească asupra cetății medievale. Cetatea din Sümeg este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale relativ intacte din țară, construită pe un vârf de munte sterp care iese în evidență în mijlocul peisajului. Este scena unor evenimente spectaculoase și jocuri de castel, renumită în toată țara. Se vede din aproape toate colțurile orașului, iar seara domină orașul cu o frumoasă iluminare decorativă.

Epoca de aur a localității Sümeg se leagă de perioada vieții și activității episcopului Márton Padányi. El a construit Palatul Episcopal Baroc pe versantul sudic al dealului castelului, la mijlocul anilor 1700, deasupra unei crame care avea deja o vechime de peste 200 de ani.

Viața religioasă joacă un rol important în cultura orașului. Pereții Bisericii parohiale ”Înălțarea Domnului” sunt decorați cu fresce realizate de Maulbertsch. Datorită picturilor de o valoare artistică excepțională, biserica este numită pe bună dreptate Capela Sixtină a Barocului. Biserica franciscană, de peste 300 de ani loc al unor vindecări miraculoase este un renumit loc de pelerinaj.

Sümeg este cuibul străvechi al familiei Kisfaludy. Kisfaludy Sándor, cel mai cunoscut poet al începutului secolului al XIX-lea și soția sa, Rózsa Szegedy, s-au mutat aici în 1805 și au trăit aici toată viața.

Fiți invitatul nostru în Sümeg, în inima peisajului panonic!

Sari la conținut